Održan drugi po redu trening trenera u sklopu priprema za izvođenje SLP kurikuluma na partnerskim pravnim fakultetima
 

Održan drugi po redu trening trenera u sklopu priprema za izvođenje SLP kurikuluma na partnerskim pravnim fakultetima

slp

Objavljeno: 24. Sep. 2018.
Izvor: NCSC
Lokacija:


Drugi po redu trening trenera za profesore i pravosudne praktičare koji učestvuju u SLP projektu održan je 22. septembra 2018. godine u hotelu "Garden City" u Konjicu. Još jednom su se na okupu našli profesori (krivičnog procesnog prava i drugih pravnih oblasti), sudije, tužioci i advokati iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle i Mostara. Učesnici i učesnice treninga su bili uključeni u demonstracije izvođenja praktičnih vježbi kao priprema za početak nastave SLP kursa na četiri pravna fakulteta u BiH.

Radionice je vodila sutkinja Mel Flanagan, konsultantkinja SLP projekta, koja je učesnike i učesnice provela kroz različite praktične vježbe koje su predviđene za studente prava. Između ostalog, vježbe su bile fokusirane na ulaganje prigovora, prijedloga i vođenje direktnog i unakrsnog ispitivanja svjedoka na glavnom pretresu u krivičnom postupku. Učesnici i učesnice treninga su se saglasili o koristima izvođenja praktične nastave na osnovu SLP kurikuluma na pravnim fakultetima za studente, kao i o potrebi ostvarenja bliske saradnje sa praktičarima iz pravosuđa za izvođenje kvalitetne praktične nastave.

"Za razliku od drugih oblika kliničkog obrazovanja na pravnim fakultetima, prednost SLP projekta je u tome što se studenti ne podučavaju isključivo o proceduralnim formalnostima u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, nego im se ukazuje i na različite lične perspektive i odgovornosti sudija, tužioca i advokata u postupku pred sudom" - jedan je od zaključaka prisutnih praktičara sa radionice.

Nastava SLP projekta na pravnim fakultetima bi trebala započeti u toku 2018/2019. akademske godine, u skladu sa akademskim kalendarom svakog pojedinačnog fakulteta.