Održan prvi trening trenera profesora srednjih škola na Bjelašnici
 

Održan prvi trening trenera profesora srednjih škola na Bjelašnici

mt

Objavljeno: 22. Jun 2018.
Izvor: NCSC
Lokacija:


Trening trenera za profesore iz četiri srednje škole u BiH koje učestvuju u Mock Trial projektu održan je 21. i 22. juna 2018. godine, u hotelu “Han” na Bjelašnici (Sarajevo) u organizaciji INL-a, NCSC ureda u BiH i YIHR BiH. Srednje škole koje učestvuju u Mock Trial projektu su: Druga gimnazija Sarajevo,Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo, Opća gimnziija KŠC “Bl. Ivan Merz” Banja Luka i Srednjoškolski centar “Gemit Apeiron” Banja Luka.

Dvodnevni trening je vođen od strane predstavnika NCSC BiH i YIHR BiH, kao i stručne konsultantice projekta za praktičnu nastavu, dr. Sanje Vlaisavljević. Prvi dan treninga bio je posvećen upoznavanju učesnika, prezentacijama o Mock Trial projektu, nakon čega su profesori izveli prvu praktičnu vježbu iz Priručnika za predavače. Gđa. Vlaisavljević je moderirala demonstacije vježbi i praktičnih metoda učenja koje će učenici primjenjivati u okviru Mock Trial projekta.

Drugi dan treninga je počeo sa kraćom praktičnom vježbom i prezentacijama o simulaciji suđenja i pravilima takmičenja, kao i uputstvima za saradnju sa gostima praktičarima u okviru sekcije o pravosudnom sistmu BiH. Trening je zaključen izvođenjem pune simulacije suđenja od strane profesora, na osnovu hipotetičkog slučaja iz Priručnika za predavače. Na ovaj način su profesori imali piliku da neposredno iskuse proces pripreeme i izvođenja sekcije i simulacije suđenja, što će im olakšati rad sa učenicima i prenošenje relevantnog znanja.

Profesori su uzeli veoma aktivno učešće u svim radionicama i pokazali veliku posvećenost Mock Trial projektu i uspjehu svojih učenika. Po završetku treninga,profesori su izrazili zadovoljstvo rezultatima aktivnosti i radionica u kojima su učestvovali, kao i materijalima za izvođenje nastave sekcije o pravosudnom sistemu BiH.

NCSC BiH i YIHR BiH će u periodu do početka aktivnosti Mock Trial projekta u školama (početkom septembra 2018. godine) nastaviti komunikaciju sa profesorima i na osnovu komentara i sugestija prilagoditi postojeće materijale za sekciju, kako bi Mock Trial projekat za profesore i učenike bio dugoročno korisno edukativno iskustvo.